NavPro



Unique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

nautički priručnik

alergijska reakcija na hranu

Alergijska reakcija na hranu najčešće nastaje na alergene iz jaja, mlijeka, kikirikija, ribe, piletine, soje i brašna.

klinička slika

Simptomi variraju u intenzitetu i trajanju. Najčešće se javlja svrbež, crvenilo kože, grčevita bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev. Može se javiti otežano disanje, suzenje oka i curenje nosa. Klinička slika može prijeći u po život opasan anafilaktički šok.

postupak

Kod blažih alergijskih reakcija, potrebno je samo ukloniti iz prehrane hranu koja je izazvala alergiju, prijeći na dijetnu ishranu i nakon nekoliko dana ponovo uvoditi, u malim količinama, hranu koja je izazvala alergiju. Simptomi postepeno i spontano prolaze. U težim slučajevima, uz dijetu treba otići k liječniku kako bi propisao medikamentoznu terapiju.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar