NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

VELI BRIJUN

U zaljevu Verige na Velom Brijunu nalaze se ostaci rimskog raskošnog dvorca, villae rusticae iz 1. stoljeća, najvrijedniji primjer antičke ladanjske arhitekture. Kompleks se prostire u duljini jednog kilometra duž obale, a sastoji se od pristaništa s lukobranom i skupa građevina unutar označenog prostora. U središtu su tri hrama - Venerin, Neptunov i nepoznatog božanstva. Uz hramove su stanovi za pontifekse, dvorac, terme i gospodarske zgrade. Sve te građevine međusobno su povezane hodnicima i unutarnjim dvorištima s nizom stupova te ložom koja se otvarala prema moru. Boja i dekoracije u štuku krasili su zidove dok su podovi bili prekriveni mozaicima.

U zaljevu Dobrika nalaze se ostaci obrambene građevine, a u blizini ostaci trobrodne bazilike Sv. Marije iz 5/6. stoljeća.

U središtu naselja Brijuni nalazi se gotička crkvica iz 15. stoljeća. U doba obnove otoka (19.-20. st.), izgrađeno je nekoliko zdanja u stilu austrijske secesije, a između dva svjetska rata nekoliko vila modernog smjera. Zavičajni muzej u restauriranoj zgradi kaštela i kuli sadrži zbirku povijesnog materijala iz prošlosti otoka.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar