NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

POSTIRA

Naselje i luka. U zaleđu naselja je duga udolina sa plodnim tlom u kojoj se uzgaja vinova loza i povrće. Stanovništo se osim toga, bavi klesarstvom i ribolovom. Ovdje se nalazi tvornica ribljih konzervi.

Naselje se sredinom 14. st. spominje pod imenom Postrena. U 16. stoljeću sagrađena je župna crkva Sv.Ivana koja je kasnije pregrađena. U Postirama se nalazi i rodna kuća pjesnika Vladimira Nazora s renesansnim zabatom i natpisima. Tijekom 19. st. u naselju je bilo administrativno središte otoka Brača.

Obala je razvedena s puno uvala s lijepim pješčanim i šljunčanim plažama. Turizam se ovdje počeo razvijati između dva svjetska rata. Uz raznovrstan turistički smještaj, mogućnosti za sportove na vodi i rekreaciju, organiziraju se razni izleti, od koji je posebno poznat riblji piknik u uvali Lovrečine.

Postirsko ljeto, tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija, obuhvaća blagdane zaštitnika župe, Sv.Ivana Krstitelja (24. lipnja), Gospe Karmelske (16. srpnja) i Vele Gospe (15. kolovoza).

vezani pojmovi:
BRAČ, DOL

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar