NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

LOKRUM

Ime otoka potječe od latinskog naziva acrumen, što znači kiselo voće.

Početkom 11. st. su benediktinci na otoku izgradili samostan i crkvu. Obje građevine su oštećene tijekom potresa 1667. godine.

Predanje govori da se 1191. godine na otok iskrcao kralj Rikard Lavljeg Srca, pri povratku iz križarskih ratova.

Od nekoliko crkvica sačuvane su crkvica Navještenja i kapela Sv. Vlaha iz 1557. godine. Za vrijeme Napoleonskih ratova Francuzi su na najvišem dijelu otoka sagradili Fort Royal utvrdu u obliku zvijezde, a Austrija je u 19. stoljeću utvrdu pojačala izgradnjom Maksimilijanova tornja. Godine 1859. nadvojvoda Maksimilijan Habsburški kupio je Lokrum i na porušenom dijelu samostana sagradio dvorac u obliku tornja, a oko cijelog samostana park s mnogo egzotičnog bilja. Kasnije je otok promijenio nekoliko vlasnika, među kojima je bio i austrijski prijestolonasljednik Rudolf.

Kako je Lokrum zbog svojeg zelenog bogatstva, lijepih uvalica i kupališta, omiljeno izletište Dubrovčana i turista, iz dubrovačke stare gradske luke na otok redovito voze turističke brodice.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar