NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NOVI VINODOLSKI

Gradić i luka, sastavljen od starijeg dijela na brežuljku i novijeg dijela uz more. Povoljan položaj, pješčana plaža i zelenilo privlačni su za turiste.

Arheološki nalazi, između ostalog i rimski grobovi od opeka iz 1/2. stoljeća, govore o postojanju antičkog naselja na mjestu Novog Vinodolskog. Frankopanski kaštel iz 13. stoljeća jezgra je današnjeg naselja. U njemu je 1288. godine donesen čuveni, glagoljicom pisan, 'Vinodolski zakon'. Na glavnom trgu je četverokutna kula Kvadrac. Župna crkva sv. Filipa i Jakova sa sanktuarijem izgrađena je 1520. godine. Zidne slike iz 15. stoljeća djelomično su sačuvane u gotičkoj crkvici Sv. Trojstva. Iznad luke su ruševine pavlinskog samostana i crkve iz 15. stoljeća. U narodnom muzeju nalazi se arheološka i etnografska zbirka, zbirka slika izvorne umjetnosti te odjel za fotografiju.

Krajem 19. st. je započeo razvoj turizma te gradnja kupališta, hotela i vila pretežno secesijskog stila. Zbog ugodne klime i turističke ponude grad je 1906. godine dobio službeni status morskog kupališta i klimatskog liječilišta.

Novi Vinodolski je rodno mjesto hrvatskog pjesnika Ivana Mažuranića (1814-1890).

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar