NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

POREČ

Grad, luka i važno turističko središte. Stari dio grada smjestio se na poluotoku ispred kojeg se nalazi otok Nikola. U 2. stoljeću je rimski castrum, kasnije dobiva status grada, a krajem 3. stoljeća postaje biskupsko središte. Od 539. godine je pod Bizantom, a od 788. pod vlašću Franaka. 1232. godine je pod vlašću akvilejskog patrijarha, a od 1267. pod Venecijom. Poslije pada Venecije, u 18. stoljeću, Poreč je pod Austrijom.

Na južnoj strani u Ulici Sv. Maura nalazi se gotička trokatnica iz 15. stoljeća, a malo dalje romanička Kuća dvaju svetaca sa dva romanička reljefa svetaca. U Dekumanskoj ulici nalazi se nekoliko gotičkih kuća i palača iz 15. stoljeća. Trg Marafor smješten je na položaju antičkog foruma na čijoj se zapadnoj strani nalaze ostaci Neptunova hrama iz 2. stoljeća.

Idući prema sjeveru dolazi se do Kanoničke kuće (1251. g.), romaničke profane građevine, koja je danas župni dvor.

Uskim prolazom, zapadno od Kanoničke kuće, stiže se do kompleksa Eufrazijeve bazilike iz 6. stoljeća, jednog od najznačajnijih spomenika bizantske umjetnosti (upisan u UNESCO-ov registar svjetske spomeničke baštine). Bazilika se sastoji od crkve, atrija, baptiserija i nekadašnje palače biskupije. Očuvanost i bogatstvo dekoracije sa mozaicima koji se mogu mjeriti sa onima iz Ravene ovaj kompleks pripada među najvažnije spomenike bizantske umjetnosti na Jadranu. Ispred ulaza u crkvu je četverokutni atrij koji je sa sve četri strane uokriven natkrivenim portikom u kojem je lapidarij. Baptisterij je na zapadnoj strani atrija, a sjeverni dio zatvara zgrada bivše biskupije. Bazilika je trobrodna, a u unutrašnjosti, borodove dijeli osamnaest stupova. Srednji povišen brod završava dubokom apsidom. U podu sjevernog broda su dva sloja mozaika. Vrata u sjevernom zidu vode u hodnik i sakristiju, odnosno, kroz predvorje i pretprostor u trolisnu kapelu s rakom Sv. Maura iz 13. stoljeća. U južnoj apsidi su ostaci zidnih slika iz 15. stoljeća, a u južnom zidu su tri kapele.

Južno od Eufrazijeve bazilike nalazi se palača Sinčić iz 17. stoljeća, danas Zavičajni muzej Poreštine. Decumanusom se dolazi do peterokutne kule iz 13. stoljeća koja je jedini ostatak nekadašnjih gradskih vrata. Na otočiću Sveti Nikola je nekadašnji dvorac, a okrugla kula (1042. g.) jedan je od najstarijih sačuvanih svjetionika na Jadranu.

vezani pojmovi:
Crpka Poreč, Marina POREČ

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar