NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

RAB

Grad i luka, smješten na poluotoku između rapske luke i uvale Svete Fumije. Luka je smještena u zaklonjenom zaljevu, a u sjeveroistočnom dijelu izgrađena je marina.

Naselje postoji vjerojatno već u ilirsko doba. Za vrijeme cara Augusta postaje rimski municipij, a u 5. stoljeću biskupsko sjedište. Početkom 11. stoljeća osvojila ga je Venecija, a nakon toga ulazi u sastav hrvatske države. Od 1409. godine počinje, skoro četristogodišnja, mletačka vladavina.

Na Trgu Municipum Arba nalazi se Knežev dvor iz 13. stoljeća u čijem je dvorištu smješten lapidarij s nalazima od rimskog doba do renesanse. Kroz Morska vrata dolazi se do fontika i loža. Monumentalni portal palače Crnota (15. st.) nalazi se u Radićevoj ulici. Na malom trgu nalazi se zvonik katedrale lombardskog tipa građen oko 1200. godine.

Preko puta je katedrala Velike Gospe (crkva Sveta Marija Velika), jedna od najvrijednijih romaničkih crkava u Hrvatskoj. Kao trobrodnu romaničku baziliku s tri apside posvetio ju je papa Aleksandar III 1177. godine. Iznad glavnog oltara je ciborij ukrašen motivima pleterne dekoracije, a u luneti renesansnog portala kasnogotička 'Pieta' Petra Trogiranina iz 1514. godine. Katedrala ima odvojeni zvonik sagrađen tijekom 12-13 stoljeća te neobično bogatu riznicu s inventarom iz 12 i 13. stoljeća.

Crkva Sv. Justine (16. st.) nalazi se na Gornjoj ulici i u njoj se nalazi izložba crkvene umjetnosti. U blizini je crkvica Sv. Križa (16. st.), a do nje su ruševine samostana u sklopu kojega je i ruševina crkve Sv. Ivana Evanđelista od koje je sačuvan samo zvonik. Kroz gradski zid, odnosno, kulu Sv. Kristofera dolazi se u park Komrčar, jedan od najljepših na istočnom dijelu Jadrana, na čijem se sjeveroistočnom dijelu nalazi crkva Sv. Frane iz 15. stoljeća - danas grobljanska crkva. Monumentalna palača Dominis (15. st.), kao i još nekoliko palača, nalaze se u ulici Loža.

vezani pojmovi:
RAB, ACI RAB, Crpka Rab

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar