NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

TROGIR

Grad i luka čiji je stari dio smješten na otočiću. S kopnom je spojen kamenim mostom, a s otokom Čiovom nekad pokretnim mostom.

U 3. stoljeću prije Krista bio je grčko naselje Tragurion, u vrijeme rimske vladavine jaka luka, a u 11. stoljeću dobiva biskupiju i priznaju mu se gradska prava. U 12. stoljeću su ga razorili Saraceni, ali se brzo nakon toga oporavlja i gospodarski snažno razvija. Od 1420. godine započela je venecijanska vladavina, od 1797. do 1918. godine je pod Austrijom, a nakon toga je vraćen Hrvatskoj. Stara jezgra grada, na otočiću, građena je od 13. do 15. stoljeća i upisana je u UNESCO-ov registar spomeničke baštine. Trogir je nekada bio jedan od najistaknutijih središta Dalmacije.

Slikovitim ulicama, u kojima se nalazi nekoliko lijepih palača, dolazi se na Narodni trg na čijoj se sjevernoj strani nalazi trobrodna katedrala Sv. Lovre (13-15. st.), jedan od najljepših primjeraka romanike i gotike u Hrvatskoj. Glavni ulaz - Radovanov portal je remek djelo svjetske romaničke plastike koje je izradio majstor Radovan 1240. godine. U dnu predvorja je krstionica iz 15. stoljeća, a u katedrali osmerokutna kamena propovjedaonica iz 13. stoljeća, gotički sarkofag, gotičke korske klupe, niz slika starih majstora te bogata riznica crkvenog ruha i posuđa. U sjevernom brodu je kapela bl. Ivana Ursinija koju je u 15. stoljeću izradio Nikola Firentinac, najljepši renesansni spomenik u Dalmaciji. Na vrhu zvonika, koji je dobar primjer miješanja graditeljskih stilova u Dalmaciji jer je svaki kat izveden u drugom stilu od romanike i kičene gotike do renesanse, nalaze se kipovi četvorice evanđelista.

Na južnoj strani trga nalazi se gradska loža iz 15. stoljeća i gradski toranj sa satom. Trobrodna ranosrednjovjekovna crkvica Sv. Barbare iz 11. stoljeća najstarija je crkva u Trogiru sačuvana u izvornom obliku.

Na zapadnoj strani trga je palača Cipiko koja se sastoji od velike i male palače odvojene ulicom. Na obali je romanička crkva Sv. Ivana Krstitelja iz 13. stoljeća u kojoj je grobnica obitelji Cipiko, renesansna gradska vrata i ženski benediktinski samostan utemeljen 1064. godine. Dalje uz obalu je kameni stup za zastavu iz 17. stoljeća i renesansna palača Lučić. Zapadno od palače je samostan i crkva Sv. Dominika, jednobrodna gotička crkva iz 14. stoljeća.

Na jugozapadnom dijelu otočića je kaštel Kamerlengo, sagrađen 1420. godine, a današnji izgled dobio u 15. stoljeću. Danas se koristi kao teatar na otvorenom prostoru. Sjeverno od njega je okrugla kula Sv. Marka iz 15. stoljeća. Reljef Boga Oca nalazi se na gradskom groblju.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar