NavPro



Unique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

nautički priručnik

trovanje hranom

Trovanja hranom uzrokuju razni oblici bakterija. Klinička slika zavisi o količini "pojedenih" bakterija i imunosti samog organizma. Zavisno o vrsti bakterije i njenom broju u hrani, period inkubacije, odnosno period od kojeg smo uzeli zaraženu hranu do trenutka pojave prvih simptoma, može biti od 2 do 24 sata.

klinička slika

Najčešće se javlja mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i proljevaste stolice. Tjelesna temperatura u nekim slučajevima može biti povišena.

postupak

Zbog proljeva, povraćanja i povišene temperature, postoji opasnost od dehidracije. Zato je važno osobi nadoknaditi tekućinu i sol (najbolje juhom). Osoba bi trebala nekoliko dana, do nestanka simptoma, biti na dijetalnoj ishrani, što znači: dvopek i nezaslađeni (ruski) čaj, rižina sluz, prežgana juha. Kasnije meko kuhano jaje, prepečeni bijeli kruh, svježi kravlji sir bez vrhnja, tjestenina, kuhano meso... U težim slučajevima obratiti se liječniku.

trovanje hranom uzrokovano Salmonelama

Salmonele su inače crijevni paraziti životinja i čovjeka, ali ako stignu u hranu i tamo se razmnože, uzrokovati će sliku trovanja hranom, ali isto tako mogu iz želuca prijeći u krv, različite organe i tkiva i uzrokovati upalu, pa čak sepsu.

klinička slika

Inkubacija obično traje 12-24 sata, a bolest počinje naglo sa zimicom, temperaturom do 38°C , glavoboljom, bolovima u trbuhu, povraćanjem, čestim proljevastim stolicama zelenkaste boje.

postupak

Nadoknada tekućine i snižavanje temperature. Javiti se što prije liječniku.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar