Trovanja hranom uzrokuju razni oblici bakterija. Klinička slika zavisi o količini "pojedenih" bakterija i imunosti samog organizma. Zavisno o vrsti bakterije i njenom broju u hrani, period inkubacije, odnosno period od kojeg smo uzeli zaraženu hranu do trenutka pojave prvih simptoma, može biti od 2 do 24 sata.
Najčešće se javlja mučnina, povraćanje, bol u trbuhu i proljevaste stolice. Tjelesna temperatura u nekim slučajevima može biti povišena.
Zbog proljeva, povraćanja i povišene temperature, postoji opasnost od dehidracije. Zato je važno osobi nadoknaditi tekućinu i sol (najbolje juhom). Osoba bi trebala nekoliko dana, do nestanka simptoma, biti na dijetalnoj ishrani, što znači: dvopek i nezaslađeni (ruski) čaj, rižina sluz, prežgana juha. Kasnije meko kuhano jaje, prepečeni bijeli kruh, svježi kravlji sir bez vrhnja, tjestenina, kuhano meso... U težim slučajevima obratiti se liječniku.
Salmonele su inače crijevni paraziti životinja i čovjeka, ali ako stignu u hranu i tamo se razmnože, uzrokovati će sliku trovanja hranom, ali isto tako mogu iz želuca prijeći u krv, različite organe i tkiva i uzrokovati upalu, pa čak sepsu.
Inkubacija obično traje 12-24 sata, a bolest počinje naglo sa zimicom, temperaturom do 38°C , glavoboljom, bolovima u trbuhu, povraćanjem, čestim proljevastim stolicama zelenkaste boje.
Nadoknada tekućine i snižavanje temperature. Javiti se što prije liječniku.