NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

BELI

Mjesto na NE strani otoka Cresa, star 4000 godina. Antičko ime Caput insulae. Današnje ime je, prema predanju, dobio po ugarsko-hrvatskom kralju Beli.

Kako se mjesto nalazi na brežuljku (130 m), sa njega se pruža pogled na susjedne otoke i Riječki zaljev. Na obali se nalazi luka Beli.

U srednjem vijeku Beli je bio hrvatski utvrđeni grad i samostalna općina. Do današnjeg dana je sačuvao obilježja srednjovjekovnog gradića. U mjestu se nalaze romanička crkva sa zvonikom i gradska loža. U romaničkoj crkvici sv.Marije nalazi se zbirka procesijskih križeva iz 13. i 14. st. U okolici mjesta nalaze se ostaci još nekoliko romaničkih crkvica. Na groblju se nalazi gotička crkva sv.Antuna iz početka 15. st. U mjestu se na nekoliko lokacija nalaze ostaci natpisa na glagoljici. U agori, popločenom prostoru na maloj uzvisini, nekoć su se održavali narodni sastanci i donosile odluke.

Ovdje se održavaju akcije na očuvanju ugrožene vrste velikog lešinara, bjeloglavog supa, kojeg često možete ugledati nad središnjim dijelom otoka Cresa, pa je u tom cilju osnovan ornitološki rezervat.

vezani pojmovi:
LUKA BELI

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar