NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

KASTAV

U 16. st. bio je grad s muncipalnom upravom i statutom pisanim na hrvatskom. Bio je opasan zidom čiji se ostaci još i danas mogu vidjeti. Ispred gradskih vrata nalazi se gradska loža iz 16. st., obnovljena 1825. U gradu na trgu Lokvina (Kapetanova lokva) nalazi se cisterna iz 16. st., kapetanova rezidencija - danas je to škola i gotička crkva sv. Trojstva iz 15. st. U župnoj crkvi sv. Jelene iz 1709. (barok) nalaze se oltari i krstionica iz 18. st. i korske klupe iz 17. st. U naselju se nalaze i ostaci nedovršene isusovačke barokne crkve iz 18. st. U okolici naselja ima više srednjovjekovnih crkvica. Interesantno je pogledati i prvu hrvatsku čitaonicu u Istri (iz 1866.) te Muzej Kastavštine.

Kastav je poznat kao izletište Riječana, koje se nalazi na uzvisini s pogledom na Kvarner. U šumi Lužina nalazi se pećina Šparožna jama. Kroz šumu vodi ekološka staza na kojoj se mogu upoznati rijetke i zaštićene biljne vrste.

Danas se stanovništvo bavi poljodjelstvom i vinogradarstvom.

vezani pojmovi:
RIJEKA

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar