NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

LJUBAČKA VRATA

Orijentacija: Prolaz koji spaja S dio Velebitskog kanala s Ljubačkim zaljevom. Preko prolaza prelazi most koji spaja otok Pag s kopnom. Sa S strane prolaz je označen svjetionicima na rtu Fortica (crveno) i rtu Oštrljak (zeleno), a sa N strane svjetionikom na rtu Tanka nožica (bijelo). Obale u prolazu su krševite i okomite.

Zaklonjeno:

Izloženo: Bura puše olujnom jačinom iz raznih pravaca, pa stvara križane valove. Prolazom teče struja iz Velebitskog kanala brzinom 1 čv., a ponekad se pojača i do 3 čv.

Sidrišta:

Upozorenje: Pri ulasku u prolaz iz Velebitskog kanala, rt Tanka nožica treba široko oploviti zbog plićine koja ga okružuje. Prolaz je ispod mosta širok oko 300 m. Ploviti se može u oba smjera, ali najviše 35 m desno i lijevo od sredine mosnog luka. Plovidba kroz prolaz dozvoljena je samo danju plovilima s jarbolima nižim od 30 m.

Posebni propisi za plovidbu: Plovila veća od 50 BRT i tegljači s tegljom bez obzira na tonažu, prije ulaska u prolaz daju jedan dugi zvučni znak brodskom zviždaljkom ili sirenom. Plovilo koje je prvo dalo znak ima pravo prolaska, ako se u prolazu ne nalazi već drugo plovilo. U tom slučaju drugo plovilo odgovara s najmalnje četiri kratka zvučna signala. Ovi signali ne vrijede pri magli i tmurnom vremenu, nego se tada primjenjuju Pravila o izbjegavanju sudara na moru.

vezani pojmovi:
PAG

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar