NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

BIOGRAD NA MORU

Gradić i luka na poluotoku i kopnu u koje su se usjekle dvije uvale. Stanovništvo se bavi ribarstvom, poljodjelstvom i turizmom. U mjestu su dvije marine.

Sredinom 10. stoljeća prvi ga put spominje bizantski car Konstantin Porfirogenet. 1125. godine Mlečani su osvojili grad i srušili ga do temelja. Godine 1202. kad su križari osvojili Zadar, izbjeglice iz Zadra sklonili su se u Biograd nazvavši ga Stari Zadar. Od 1409-1797 godine grad je pod Venecijom. Mletački providur Alvize Grimani obnovio je gradske bedeme i kaštel. 1646. godine, u vrijeme Kandijskog rata, hrvatska posada razorila je grad prije povlačenja. Dvije godine poslije, Biograd je opet naseljen. U gradu se sačuvalo malo tragova iz rimkog doba, a iz starohrvatskog razdoblja sačuvani su ostaci dviju crkava. U 18. stoljeću sagrađena je župna crkva Sv. Anastazije u kojoj su dva barokna oltara, a jedan od njih je od pozlaćenog drva.

U gradu se nalazi zavičajni muzej u kojem je arheološka zbirka s pretpovijesnim, antičkim i starohrvatskim materijalima, te zbirka brodskih tereta iz 16.st.

Danas je Biograd poznato turističko središte s bogatom turističkom, ugostiteljskom i sportsko-rekreativnom ponudom.

U blizini se nalaze nacionalni parkovi Paklenica, Kornati, Krka i park prirode Telašćica. Vransko jezero, poznato po uzgoju ribe, nalazi se SE od Biograda.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar