NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NP PAKLENICA

Područje nacionalnog parka obuhvaća područje od 102 km2 u jugoistočnom dijelu velebitske primorske padine. U sklopu nacionalnog parka nalazi se jedna od najvećih šuma na Sredozemlju u površini od 1840 ha i dva kanjona s fenomenima krša, Veliku i Malu Paklenicu. Ovo područje proglašeno je nacionalnim parkom 1949. godine.

Kanjon Velika Paklenica dug je oko 8 km. U vrijeme topljenja snijega i velikih kiša, njime protječe riječica koja ponire. Padine kanjona su vrlo strme i visoke ponegdje i do 400 m. Oko sredine kanjona nalazi se Manita pećina, duga oko 170 m. U njoj su dvije veće dvorane sa stalagmitima i stalaktitima. Kanjon Mala Paklenica nalazi se oko 3.5 km istočno od kanjona Velika Paklenica.

Paklenica je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Povijest planinarenja na ovom području seže do početka 20. st. Danas je ovdje svjetski poznato alpinističko središte. Osim planinariti, ovdje možete jahati ili voziti brdski bicikl, te uživati u ljepotama prirode i biljnog i životinjskog svijeta.

Uprava nacionalnog parka Paklenica nalazi se u Starigradu, koji je središte Pakleničke rivijere. Ovdje možete tražiti sve informacije vezane za nacionalni park, planove staza, vodiča ili krenuti u organizirani izlet nacionalnim parkom.

vezani pojmovi:
STARIGRAD

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar