NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

KORČULA

Početkom 16. stoljeća stanovnici su živjeli u starom dijelu grada unutar zidina. Pristanište je, u današnjem opsegu, izgrađeno u drugoj polovini 19. stoljeća.

Uz ložu iz 1548. godine vodi neobarokno stubište gdje se nalaze dva obeliska. U sredini trga je katedrala Sv. Marka, gotička građevina započeta početkom 15. stoljeća i završena na kraju istog, renesansnom kupolom koju je izveo Marko Andrijić. Katedrala ima umjetnički inventar koji je djelo domaćih klesarskih majstora. Godine 1525. dograđena je zavjetna kapela Sv. Roka.

Preko puta katedrale je palača Arneri s lijepim renesansnim vrtom, a pokraj nje palača Gabrielis u kojoj je gradski muzej. Pred palačom se nalazi kameno postolje za isticanje gradske zastave (1515. g.). Pored katedrale je biskupska palača s bogatom Biskupskom riznicom (liturgijski pribor, crkveno ruho, slike i dr.).

Na malom trgu nalazi se gradska vjećnica (prizemlje iz 1520. godine) koja je nekad bila povezana s Kneževim dvorom sagrađenim u 14. stoljeću. Godine 1499. svoj sadašnji oblik dobila je Kula Mali Ravelin.

Iz starog dijela vode Kopnena vrata kroz kulu pravokutnog tlocrta, Mali Ravelin, do mosta i tu počinje put po nekadašnjem gradskom zidu. Tim putem dolazi se do crkve Svih svetih. Na sjevernom vrhu je polukružna kula Tiepolo, a na zapadnoj obali kula Barbarigo. Zapadni obalni put vodi do dominikanskog samostana sa dvobrodnom crkvom Sv. Nikole. Od Kopnenih vrata vodi put do tvrđave Sv. Vlaha koju su, 1813. godine, podigli Englezi.

Korčula je rodno mjesto svjetski poznatog moreplovca Marka Pola.

Kraj 14. i početak 15. stoljeća zlatno je doba Korčule u kojem ona doživljava kulminaciju u razvoju brodogradnje, klesarstva i obrta. U njezinoj blizini odigrale su se mnoge važne bitke pa i ona najpoznatija između Genove i Venecije, u kojoj je zarobljen i sam Marko Polo. O obitelji Polo govori nam i nedatirani rukopis iz 1300. godine pod nazivom 'Memoria su vescovato di Curzola' koji se čuva u arhivu korčulanske biskupije.

Korčula je danas poznato turističko središte. Prvi hotel podignut je 1912. godine. Osim bogate turističke ponude, mjesto nudi i bogati kulturno-zabavni život. U Korčuli se sačuvala tradicionalna viteška igra 'Moreška' koja se izvodi 29. srpnja, kada se slavi Sv. Todor i tijekom turističke sezone. Igra potječe iz Španjolske, a izvodi se od 15. stoljeća. Prikazuje borbu vojski crnog i bijelog kralja, radi princeze koju je oteo crni kralj. Izvodi se sedam bojnih figura, nakon kojih pobjeđuje bijeli kralj i oslobađa princezu. Borbu prati limena glazba, izvođenjem bojne koračnice.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar