NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

CAVTAT

Gradić smješten na poluotoku Rat. Lijepe plaže, bujna vegetacija i povoljna klima čine Cavtat privlačnim za turiste. Vrijedan spomenik prirode je spilja Šipun.

Antičko pomorsko-trgovačko naselje Epidaurum osnovali su Iliri, a porušili Avari i Slaveni u 7. stoljeću. Preživjeli bjegunci osnovali su Dubrovnik. Kasnije obnovljeno naselje dobilo je naziv Civitas vetus (otuda i današnje ime) bilo je pod grčkom i rimskom vlašću, a 1427. godine konačno je pripalo Dubrovniku. Do 1526. godine u mjestu je postojalo brodogradilište pa je zbog toga iz Cavtata potekao niz poznatih brodovlasnika i pomoraca. Tako je npr. obitelj Račić posjedovala parobrodarsko društvo osnovano 1910. godine sa sjedištem u Trstu.

U kneževom dvoru, renesansnoj građevini iz 16. stoljeća, čuva se zbirka B. Bogišića - grafički radovi, etnografska zbirka, arheološki lapidarij, biblioteka. Barokna župna crkva Sv. Nikole ima, uz stare majstore, i slike Vlaha Bukovca. Na vrhu brežuljka nalazi se mauzolej obitelji Račić.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar