NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

LASTOVO

Glavno naselje istoimenog otoka. Pristan Lastova je u maloj i plitkoj uvali Sv. Mihovil, ili u uvali Lučica. Naselje se nalazi na sunčanoj strani strme padine. Kuće, koje su danas uglavnom napuštene, sagrađene su polukružno, jedna iznad druge. Jedna od osobitosti lastovskog graditeljstva bili su dimnjaci s krunama, od kojih se još može naći tek pokoji.

Ruševna romanička crkvica Sv. Ivana najstariji je arhitektonski spomenik u mjestu. Crkva Sv. Kuzme i Damjana koja se nalazi na trgu u svom najstarijem dijelu je iz 14. stoljeća. Na glavnom oltaru nalazi se slika Sv. Kuzme i Damjana. Od ostalih slika ističe se 'Pieta', rad nepoznatog venecijanskog majstora iz 1545. godine. Crkva Sv. Vlaha iz 12. stoljeća nalazi se na ulazu u mjesto. Uz nju je 1607. godine sagrađena kapela Sv. Ivana, a oko crkve obrambeni zid i kula. Na groblju je crkvica Gospe od polja iz 14. stoljeća, a iznad naselja ostaci kaštela srušenog poslije lastovske bune. U Lastovu se sačuvala narodna nošnja koja se nosi prilikom svečanosti. U Lastovu se održavaju stari tradicionalni običaji od kojih su najpoznatije lastovske poklade, te narodna predanja.

Iznad Lastova se nalazi vrh s meteorološkom stanicom, odakle se pruža pogled na E dio otoka, otočiće u blizini te na otok Korčulu.

vezani pojmovi:
LASTOVO

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar