NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

MEDULIN

Tijekom srednjeg vijeka Medulin, selo ribara i poljoprivrednika, zvao se Vico Metilino (1150. godina) i Villa Medilino (1303. godina). Godine 1150. Mletačka republika je Medulincima i Puljanima nametnula obvezu progonjena gusara na moru sve do Rovinja te da uhićenike i njihove lađe predaju Veneciji. Od godine 1211. porečki biskupi su imali pravo ribolova u uvali Bijeca i pomorskoj uvali Šćuza. Početkom 16. stoljeća Medulin je imao 197 stanovnika.

Stara jezgra naselja ima prepoznatljivu mediteransku ambijentalnu arhitekturu, nekoliko sakralnih objekata te ložu iz vremena mletačke vladavine. Župna crkva Sv. Janje sagrađena je 1894. godine na mjestu starije crkve. Dva njezina vitka zvonika, svaki visok 33 m, dovršena su 1912. godine, a po unutarnjim zidovima su freske iz 1400. godine i glagoljski grafiti iz 1410. godine. U župnoj crkvi sv. Agneze čuva se procesijski križ iz 15. st.

Krajem 19. st. u mjestu se počinje razvijati turizam, no tek nakon 2. svjetskog rata Medulin postaje pravo turističko središte sa bogatom turističkom ponudom.

vezani pojmovi:
MEDULINSKI ZALJEV

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar