NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NOVIGRAD

Gradić i luka smješten na malom poluotoku koji sa sjevera zatvara uvalu Mirne.

U antičko vrijeme se na širem gradskom području nalazilo naselje Emonia, a u 7. st. se spominje kao Neapolis, odnosno Civitas nova. Današnji Novigrad razvio se u srednjem vijeku na otočiću pred obalom, a u 18. stoljeću spojen je s kopnom. Sačuvao je srednjovjekovnu urbanu strukturu.

Bazilika Sv. Pelagija iz 8.stoljeća ima ispod prezbiterija kasnoromaničku kriptu, a od prvobitne bazilike sačuvani su brojni kameni fragmenti. Na groblju se nalazi trobrodna crkva sv.Agate iz 10./11. st. Na poluotočiću Karpinjan je kompleks dvorca Carla Rige s gospodarskim zgradama sagrađena 1760. godine. U stolno-župnoj crkvi iz 11. stoljeća u kripti se čuvaju ostaci iz 8. i 9. stoljeća i sarkofag iz 1146. godine s relikvijama Sv. Pelagija. U prizemlju palače Rigo nalazi se lapidarij u kojem je zbirka antičkih i srednjovjekovnih spomenika.

Turistički razvoj Novigrada započinje oko 1960. izgradnjom više kompleksa odmarališta. Danas grad ima bogatu turističko-zabavnu ponudu, upotpunjenu mogućnošću lova u dolini rijeke Mirne te kanu safarijem rijekom Mirnom.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar