NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

CRES

Gradić i luka smještena u dobro zaštićenom zaljevu i jedan je od najjačih turističkih centara otoka. ACI marina jedna je od većih na Jadranu.

Cres je naseljen već od prapovijesnog vremena o čemu svjedoče arheološko nalazište iz prapovijesnog i rimskog doba kao i ostaci starokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. U 16. st. Venecija gradi gradski zid koji je djelomično sačuvan. U luci se ističu gradska vrata s tornjem za sat iz 16. stoljeća, a pokraj njih gradska loggia iz 15/16. stoljeća. Na trgu se nalazi gotičko-renesansna crkva iz 15. stoljeća. U sačuvanom dijelu gradskog zida nalaze se dvoja gradska vrata iz 16. stoljeća, a cilindrična kula sačuvana je u sjeverozapadnom dijelu grada. U jednoj od uličica koje se nalaze iza palače Petris (15. st.) nalazi se srednjovjekovna crkva Sv. Izidora s romaničkom apsidom i gotičkim portalom. U crkvi se nalazi drvena skulptura patrona crkve (15. st.) i dijelovi gotičkog drvenog poliptiha. Uz obalu je gotička crkvica Sv. Marije Magdalene.

vezani pojmovi:
LUKA CRES, ACI CRES, Crpka Cres

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar