NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

BAŠKA

Grad i luka, smješten na kraju Bašćanske drage, u podnožju brda na kojem se dizao kaštel i naselje. Uz stari, izgrađen je i novi dio s turističkim objektima. Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, vinogradarstvom i ribarstvom.

Iz rimskog doba nađeni su ostaci arhitekture, mozaici i grobovi uz romaničku crkvu Sv. Marka. Mlečani su naselje spalili 1380. godine, a te ruševine još i danas stoje. Godine 1722. sagrađena je trobrodna župna crkva Sv. Trojstva. U blizini Baške nalaze se ruševine romaničke crkvice Sv. Duha, romanička crkva Sv. Marka, ostaci pavlinskog samostana sa crkvom i crkvica Sv. Mihovila iz 16. stoljeća. Ostaci utvrđenog grada Bosar, nalaze se na brdu Sokol. Ranoromanička benediktinska crkva Sv. Lucije, sagrađena oko 1100. godine, nalazi se u Jurandvoru (oko 1 km udaljen od Baške). Tu je nađena i Baščanska ploča, jedan od najstarijih hrvatskih jezičnih i pravnih spomenika čiji je tekst klesan glagoljicom.

vezani pojmovi:
KRK

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar