NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

SENJ

Najstariji grad Hrvatskog primorja, smješten u udolini između obronaka Velike kapele i Velebita.

Prvi povijesni tragovi o postojanju Senja datiraju još iz rimskog doba kada je grad imao naziv Senia. U 15. stoljeću Senj postaje kraljevski grad (kralj Matijaš Korvin 1469. god.).

Grad je sačuvao mnoge kulturološke spomenike koji svjedoče o njegovom ranom kultrunom razvoju ali i o hrabrosti Senjana. Već u 10. stoljeću upotrebljava se glagoljica o čemu svjedoči Senjska ploča, a 1949. godine osnovana je prva hrvatska glagoljska tiskara, izgrađen je gradski kaštel - kneževska rezidencija. Sačuvano je nešto zidina, vrata i obnovljena okrugla kula, a na brijegu izvan grada nalazi se najljepši spomenik Nehaj - moćna tvrđava 'senjskih uskoka', koju je sagradio uskočki kapetan Ivan Lenković za obranu od turskih napada. U gradu se još može vidjeti romanička katedrala iz 9. stoljeća, franjevački samostan iz 16. stoljeća, nekoliko gotičko renesansnih palača (kuća Vukasović, kuća Hamalić, kuća uskočkog kneza Martina Posedarskog), katedrala Svete Marije iz 11. stoljeća, zavjetna crkva pomoraca Sveta Marija od Arta iz 15. stoljeća, Vela vrata iz 1779. godine s kulom Šabac.

Senj je poznat i kao grad koji je dao neke najpoznatije hrvatske i svjetske književnike, a i danas obiluje kulturnim bogatstvom. Središte je klapskog pjevanja Hrvatskog primorja i Istre, svakog prvog vikenda u kolovozu održava se ljetni međunarodni karneval i mnoge druge manifestacije.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar