NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

STON

Gradić i luka, smješten na istoimenoj prevlaci. Stanovnici se bave poljodjelstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, ribarstvom, uzgojem kamenica i proizvodnjom soli. Ston je povijesni gradić poznat po svojim kulturno-povijesnim spomenicima kao primjer dubrovačkog graditeljstva.

U rimsko doba grad se zvao Stagnum. Na brdu Starigrad sačuvani su temelji rimskog kastruma. U 10. st. bio je središte biskupije. Današnji Ston osnovan je 1333. godine. Osnovali su ga Dubrovčani. Bio je opasan zidinama dugačkim 980 metara s utvrdama na uglovima. Zidine se dižu do vrha brda Podzvizd gdje se spajaju s tvrđavom Podzvizd. Dubrovčani su ovdje namjeravali prokopati morski kanal kojim bi povezali Ston i Mali Ston, kako se više brodovi ne bi morali kopnom prevlačiti sa jednog mjesta na drugo. Kasnije, u 19. st., isto su namjeravali učiniti Francuzi za svoje vladavine ovim krajem, međutim, niti jednima to nije uspjelo.

Veliki kaštio je najjača stonska tvrđava. Bivša kancelarija Dubrovačke Republike u gotičko-renesansnom stilu, palača Sorkočević i bivša biskupija iz 16. stoljeća ističu se kao profane zgrade unutar zidina. Franjevački samostan i romaničko-gotička crkva Sv. Nikole izgrađeni su u 14. stoljeću. Na mjestu današnje pseudogotičke crkve Sv. Vlaha nalazila se katedrala iz 14. stoljeća od koje su sačuvani samo drveni kipovi. Župna crkva Navještenja iz 15. stoljeća podignuta je izvan gradskih zidina. Ispred crkve je loža zvonara s dva velika zvona. Na području grada ima još starijih crkava koje su sada u ruševinama.

vezani pojmovi:
STONSKI KANAL

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar