NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

UMAG

Grad i luka, čiji je stari dio smješten na poluotoku između dva zaljeva. Sjeverni zaljev pretvoren je u luku i zaštićen lukobranom pa je u njemu i ACI Marina Umag. Danas je Umag, između ostalog, centar sportskog turizma i aktivnog odmora.

Grad je imao burnu prošlost, više je puta razaran, prvi put u IX. stoljeću, kad su ga napali Hrvati pod vodstvom kneza Domagoja.

Svojim ulicama i trgovima, Umag odaje srednjovjekovnu urbanu strukturu (nekadašnji Umacus). Barokna župna crkva Uznesenja Bl. Djevice Marije iz 1757. godine sagrađena je na mjestu starije crkve iz 15. stoljeća i u njoj je sačuvan dio gotičkog poliptiha iz 15. stoljeća. Zvonik venecijanskog stila je iz 1691. godine. U čast Sv. Roka 1514. godine sagrađena je zavjetna crkvica između dvojnih zidina. Na samoj obali u Đubi sagrađena je u XII. stoljeću crkvica Sv. Peregrina na mjestu njegove mučeničke smrti (303. godine), Sveti Peregrin zaštitnik je župe i grada Umaga.

vezani pojmovi:
ACI UMAG, Crpka Umag

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar