NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

ŠIBENIK

Grad i luka smješten nedaleko od ušća Krke u Šibenski zaljev. Grad se smjestio oko luke i na padinama brežuljaka koji je okružuju. Turiste privlače mnogi kulturno-povijesni spomenici i ljepota okolice.

Šire područje grada naseljeno je već u prethistorijsko doba, a kao grad prvi se puta spominje 1066. godine u ispravi kralja Petra Krešimira IV.

Lijevo od pristana i Poljane nalazi se crkva Sv. Frane s franjevačkim samostanom. U samostanskoj zbirci čuvaju se stare knjige i rukopisni kodeksi od kojih je najstariji iz 11. stoljeća. Na zapadnoj strani Poljane nalazi se zgrada Kazališta, a u Zagrebačkoj ulici parohijska crkva. Zvonik na preslicu iz 16. stoljeća jedan je od najljepših zvonika na istočnoj obali Jadrana. U istoj ulici nalazi se crkva Sv. Ivana Krstitelja obnovljena u 16. i 17. stoljeću, a u blizini Nova crkva izgrađena na prelazu iz gotike u renesansu. U produžetku Zagrebačke ulice nalazi se najstarija jezgra grada čiji se raspored ulica prilagođava nagibu brežuljka s tvrđavom Sv. Ana, najstarijom šibenskom kulom sagrađenom 70 metara iznad mora koja se prvi put spominje 1116. godine kad je bila uništena od Venecijanaca. U tom dijelu grada je gotička palača Fascolo i palača Orsini s bogatim portalom. Na povratku prema središtu grada dolazi se na trg pred katedralom Sv. Jakova. Na trgu je spomenik Jurju Dalmatincu koji je izradio Ivan Meštrović.

Katedrala Sv. Jakova, od 2000. godine upisana u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine, najmonumentalnija je građevina prelaznog stila iz gotike u renesansu na istočnoj obali Jadrana. Gradnja je započeta 1431. godine na mjestu starije romaničke crkve, a neki dijelovi te starije crkve upotrebljeni su pri gradnji katedrale (desni lav glavnog portala, kipovi Adama i Eve). Nakon nekoliko graditelja postavljen je za protomagistra Juraj Dalmatinac koji je na njoj radio do svoje smrti. Dovršio ju je Nikola Firentinac nadogradivši kupolu i pokrivši brodove jedinstvenim renesansnim svodom s utorenim kamenim pločama. Poseban ukras katedrale je friz sa 74 ljudske glave koji je izradio Juraj Dalmatinac. On je također autor sakristije i krstionice koje se smatraju vrhunskim djelima hrvatske i svjetske gotičke arhitekture. Dvoja nova crkvena vrata rad su kipara G. Antunca. Osim djela mnogih starih majstora u katedrali je sačuvana vrijedna kolekcija crkevnog posuđa.

Na trgu preko puta katedrale nalazi se Gradska loggia građena 1532-1542 godine. Na obali, uz katedralu, je stara gotičko-renesansna biskupska palača s kasnogotičkim dvorištem, a kraj nje sačuvana su Morska vrata kroz koja se s obale ulazi u grad. Nekadašnja Kneževa palača s kulom u kojoj su nekad bile venecijanske tamnice nalazi se na obali. Od Poljane uzbrdo dolazi se do tvrđave Šubićevac, a dalje uzbrdo nalazi se najviša šibenska tvrđava Sv. Ivan.

vezani pojmovi:
LUKA ŠIBENIK, Crpka Šibenik

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar