NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

MLJET

Smještaj: južnodalmatinska otočna skupina

Površina: 100,4 km2

Duljina: 37,1 km

Obalna linija: 131,3 km

Razvedenost: 3,70

Najviši vrh: Velji grad, 514 m

Pros. god. temp: ° C

Broj stanovnika (1981): 1395

Stanovništvo: poljodjelstvo, ribarstvo, turizam

Opis: Otok Mljet jedan je od najvećih južnodalmatinskih otoka. Nacionalni park 'Mljet' obuhvaća njegov W dio, točnije 32 km2, i taj dio otoka je jedan od najljepših dijelova Jadranske obale. Zaštićen je od 1960. godine kada je proglašen nacionalnim parkom. Veliko i Malo jezero kao i puno malih otoka i poluotoka koji zatvaraju brojne uvale, najzanimljiviji su dio mljetske razvedenosti. Skoro cijela površina NP je pod šumama autohtonog alpskog bora. Osim bora, za Mljet je karakterističan i zimzeleni hrast crnika (česmina).

Na području NP 'Mljet' može se pristati u luci Polače, najvećem otočnom zaljevu ili nešto dalje u najzapadnijoj mljetskoj luci Pomeni. Prilikom pristajanja treba paziti na grebene i pličine. Dobro je sidrište u uvali Lokve ili prostranoj uvali Gonoturska luka na S strani otoka, pred plitkim ulazom u kanal prema Velkom Jezeru.

Ribolov (sa dozvolom) dozvoljen je svugdje osim u Velikom i Malom jezeru gdje je zabranjeno i ronjenje. Roniti se ne smije, ni u zaljevu Soline, ali je ronjenje dopušteno na udaljenosti 100 m od otoka Glavat, Borovac, Crna Seka, Seka od Liskanja, Pomeštak i Galicija.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar