NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

BRAČ

Brač je najveći srednjedalmatinski otok. Najviši vrh Vidova gora ujedno je i najviši vrh na otocima hrvatskog Jadrana. Najveća naselja na otoku su Supetar i Pučišća. Brač je poznat po izuzetno bijelom i cijenjenom kamenu. Brački kamen ugrađen je u Dioklecijanovu palaču u Splitu, te u Bijelu kuću u Washingtonu.

Otok je naseljen još od doba neolitika - spilja Kopačina između Supetra i D.Humca. Iz brončanog i željeznog doba nalazimo gradine Rat kod Ložišća, Škrip, Hum, Gradišće i dr. Prvi poznati stanovnici otoka bili su Iliri. Na obali i u unutrašnjosti otoka nalaze se rimske građevine, a već za cara Dioklecijana počeli su se iskorištavati kamenolomi.

Brač je promijenio mnoge vladare. Tijekom srednjeg vijeka sve do 9.st. bio je pod Bizantom, kada su ga osvojili Neretljani. Od tada je u sastavu hrvatske države, iako borbe za otok nisu time prestale. Osvajali su ga Omišani, pa Splićani. U 14.st. priznaje vlast ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I., zatim Tvrtka I., bosanskog kralja, a za hercega Hrvoja Vukčića uživao je autonomiju. Od 15. do 18.st. bio je pod vlašću Venecije. Nakon njenog pada pripada Austriji, Francuzima, ponovno Austriji, pa dok konačno nije ponovno pripojen matičnoj Hrvatskoj.

Burna povijesna prošlost ostavila je tragove u graditeljstvu otoka, tako da se u gotovo svim otočkim mjestima mogu pronaći građevine iz različitih razdoblja (ranokršćanskog, romaničkog, renesansnog i baroknog).

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar