NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

OREBIĆ

Gradić i turističko mjesto, okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom. Kamene gomile i utvrđenja na brdu su iz pretpovijesnog doba, a otkriveni su i tragovi rimskog naselja. Zapadno od mjesta nalazi se gotičko-renesansni franjevački samostan iz 15. stoljeća u kojem se čuva zbirka umjetnina, a na brdu iznad samostana je gotička crkva Gospe od Karmena. U mjestu je i Pomorski muzej.

Do 16. st. mjesto se zvalo Trstenica. Od 14. do 19. st. ovdje je bilo sjedište kneza. Tijekom tog vremena Orebić je bio pod upravom Dubrovačke Republike.,Od davnine se razvijao kao pomorsko središte, a njegovo današnje ime potiče od jedne kapetanske pomorske obitelji. Sredinom 19. st. u Orebiću je osnovano Pelješko pomorsko društvo koje je imalo 33 prekooceanska jedrenjaka.

Danas je Orebić važno turističko središte i nudi raznovrsnu smještajnu, rekreativnu i gastronomsku ponudu. Ljeti ovdje gostuju kazališta, a organiziraju se i razne kulturno-zabavne predstave. 16. srpnja je blagdan Gospe od Karmena, zaštitnice peljeških pomoraca.

vezani pojmovi:
PELJEŠAC, Lučica OREBIĆ

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar