NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

PALAGRUŽA

Smještaj: južnodalmatinski otoci

Površina: 20 km2

Duljina: 1,4 km

Obalna linija: 3,6 km

Razvedenost:

Najviši vrh: 110 m

Pros.god.temp:

Broj stanovnika (1981):

Stanovništvo: jedini stanovnici otoka su svjetioničari

Opis: Do Palagruže se kreće uglavnom s Visa ili Lastova. Iz luke Ubli na Lastovu do Palagruže je 32 nm, a iz Komiže 40 nm. Kako se radi o otoku potpuno izloženom moru i vjetrovima i slabim mogućnostima veza i sidrenja planirajte dnevni izlet što je obzirom na relativno malu udaljenost do sigurnih luka na Visu i Lastovu ako je lijep dan moguće. Na prvi znak pogoršanja vremena otok treba odmah napustiti.

Među strmim stijenama na S gotovo posve goloj strani Palagruže veliko je žalo Žalo. Drugo žalo, Stara Vlaka, na W je strani otoka. N strana otoka nešto je blaže konfiguracije. Pred W su vrhom Palagruže hridi Pupak i dva Volića (Veli i Mali). Sidriti ispred žala se ne preporučuje zbog velikih stijena koje su se otkotrljale sa strmih padina i zbog kojih treba vrlo oprezno prilaziti žalu. Na maloj hridi pred W obalom žala Sika od Zola je željezna šipka na koju se može vezati.

Na grebene i pličine valja paziti i oko Male Palagruže. Odmah do Male Palagruže su Sjeveni i Južni Kamik, hrid Gaće, Sika od Križa i Pupak od Kamika. Posebno je opasna hrid Baba koja jedva izviruje iz mora oko 300 m S od obale Male Palagruže.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar