NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

NERETVA

Zaklonjeno:

Izloženo: Bura je jaka u cijeloj dolini Neretve, a najjača je u području naselja Kula Norinska.

Uplovljavanje: U ušće Neretve se uplovljava S od pličine Gumanac označene crvenim svjetlom. Zatim se plovi u smjeru N od zelene svjetleće plutače. Kada se nađete u poziciji bočno od nje, skreće se u smjer između glave N zaštitnog nasipa sa crvenim svjetlom i plutače sa zelenim svjetlom (prolaz između njih je širok svega 80 m). Prolaskom glave N zaštitnog nasipa, plovilo treba naglim okretom usmjeriti prema sredini ušća rijeke. Zbog plićina koje na ušću stvaraju riječni nanosi, preporučuje se uplovljavanje isključivo prema danim uputama.

Plovidba riječnim kanalom: Kod mjesta Rogotin izgrađen je most preko rijeke. Visina prolaza ispod sredine mosta pri najvećem vodostaju je 14 m. Na udaljenosti oko 2.1 nm uzvodno od ušća, uz desnu obalu rijeke nalazi se plićina Gospa koja se proteže do trećine širine rijeke. Kod mjesta Komin postavljen je preko rijeke zračni dalekovod na visni od 15 m pri najvećem vodostaju rijeke. Pred E krajem pristana na odvajanju Male Neretve u mjestu Opuzen nalazi se plićina.

Upozorenje: Struja je brzine 2.5 čv, ali kod pritjecanja večih količina vode dostiže brzinu od 6 čv. Obratiti pažnju na brojna plovila stanovnika delte Neretve koja prolaze rijekom i ulaze u nju iz bočnih rukavaca.

Posebni propisi za plovidbu riječnim kanalom: Plovidba je dozvoljena i danju i noću. Za magle je plovidba zabranjena. Plovila se moraju držati svoje desne strane rijeke. Plovilo koje plovi nizvodno mora imati spremno sidro za obaranje s krme. Plovilo koje plovi uzvodno (osim tegljača koji tegli) mora se skloniti s puta plovilu koje plovi nizvodno. Manja plovila se moraju sklanjati većim plovilima. Tijekom plovidbe pored plovnih i plutajućih objekata, uređaja i postrojenja na obali ili naseljenih mjesta, plovilo mora smanjiti brzinu da ne ugrozi njihovu sigurnost. Usidrena ili plovila na vezu ne smiju na sebi imati nikakve objekte koji strše izvan bokova plovila. Noću svako usidreno plovilo mora osim sidrenog bijelog svjetla istaknuti bijelo svjetlo i na krmi.

vezani pojmovi:
KOMIN, KULA NORINSKA, METKOVIĆ, OPUZEN

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar