NavProUnique visitors:
Page Loads:

Nautic-Shop

VELA LUKA

Stanovništvo se bavi poljodjelstvom, maslinarstvom, vinogradarstvom, ribarstvom, preradom ribe, brodogradnjom i turizmom. Otočići ispred naselja pogodni su za ribolov, a otočić Ošjak je zaštićena park-šuma.

Područje je bilo naseljeno još u kameno doba, o čemu svjedoče nalazi u Veloj spilji, koja se nalazi na brdu Brkat. Nalazi iz spilje čuvaju se u zavičajnom muzeju u palači Franulović-Repak, pored koje je župna crkva Sv. Ivana iz 15. stoljeća, koja ima zvonik na preslicu i gotički svod.

Vela Luka je najstarije i najveće mjesto na otoku, iako sve do 18. st. nije imalo veći značaj. Tek nakon prestanka gusarskih napada, stanovnici iz unutrašnjosti otoka spustili su se na obalu. U novije vrijeme mjesto je važno turističko središte s bogatom ponudom smještajnih, ugostiteljskih i sportskih sadržaja. Odavde svakodnevno polaze turističke brodice koje prevoze izletnike do omiljenih kupališta u zaljevu Vela luka (otoci Ošjak i Proizd, te mnoge uvale). U uvali Kale su naslage ljekovitog mulja i izvor radonske mineralne vode, koji se već dugi niz godina (još iz doba Rimljana) koriste za liječenje raznih bolesti. U južnom dijelu luke, u uvali Bobovišće, smješteno je brodogradilište u kojem se između ostalog izrađuju čamci za spašavanje, a u njegovoj blizini je tvornica sardina.

 
Sav materijal na ovim stranicama podliježe autorskim pravima i zakonom je zaštićen. Zabranjen je svaki oblik reprodukcije!
(C) 1988-2017. CV Sistemi d.o.o. Zadar